Waar komt de kruid Rozemarijn vandaan?

Sta jij weleens voor het aanrecht te kijken naar alle potjes met kruiden die je op voorraad hebt? Door de juiste kruiden met elkaar te mengen, creëer je de lekkerste gerechten. Deze kruiden hebben hun naam niet vanzelf gekregen en zijn niet uit zichzelf in jouw keuken terecht komen. Ben jij benieuwd waar die kruiden vandaan komen en waar kruiden allemaal voor gebruikt kunnen worden? Lees snel verder en ontdek waar de kruid Rozemarijn vandaan komt en wat je er nog meer mee kunt naast smaak geven aan je gerechten!

Een Zuid-Europese en Klein-Aziatische kruid

De kruid Rozemarijn is een houtachtige plant die afkomstig is uit de lipbloemenfamilie ofwel een plant die te herkennen is aan haar kroonbladeren. Deze heester (houtachtige plant) is het gehele jaar groen en is een winterharde plant. Van oorsprong komt deze plant uit Klein-Azië en Zuid-Europa en zijn er restanten gevonden in oude piramides in Egypte. In Nederland en België bloeit deze plant van april tot juni.

Niet alleen een keukenkruid

Deze kruid kan voor een aantal doeleinden worden gebruikt. De meest bekende manier om deze plant te gebruiken is om met deze plant smaak toe te voegen aan gerechten. Vanwege het gegeven dat Rozemarijn een aromatische geur heeft, wordt deze plant ook vaak als badkamerproduct gebruikt. Door gedroogde stengels van deze plant te verbranden, creëer je een aangename aromatische geur in je badkamer.

Een symbolische plant

Naast haar functionele eigenschappen, wordt deze plant als symbool gezien voor een aantal dingen. Zo staat Rozemarijn symbool voor trouw, vriendschap en hernieuwde kracht. Vroeger werd deze kruid ook al gebruikt als een middel tegen geheugenverlies. Hedendaags kan deze plant nog steeds als een oud middel worden gezien om het geheugen te versterken. Zoals beschreven, waren restanten van Rozemarijn gevonden in Egyptische piramides. Toentertijd werd dit kruid als heilig aangeschreven en werd het gebruikt bij rituelen omtrent huwelijksvoltrekkingen en geboortes.